Amor a primera vista op een zonnige dag

Het is een doodgewone maar zonnige middag in 1992. In Pizzeria Pronto slooft Toni zich weer uit om het de klanten naar hun zin te maken. Zoals we van hem gewoon zijn, loopt hij opgewekt door het restaurant. De middagshift zit er bijna op wanneer een knappe Zuiderse verschijning neerstrijkt op het terras. “De rekening voor tafel 12”, roept zijn baas, voor wie hij sinds 1976 werkte, nog tevergeefs. Maar dat hoort Toni al niet meer. Hij legt zijn haar goed, kijkt nog snel of zijn ketting goed hangt (je bent Italiaan of je bent het niet) en loopt op de dame af. Camino is haar naam, ze werkt als Spaanse au-pair bij een Belgisch gezin om Nederlands te leren. Omdat Facebook pas 12 jaar later uitgevonden zou worden, besluit Toni voor de ouderwetse aanpak te gaan en vraagt hij haar mee uit. De rest is geschiedenis.

Van pizzeria tot tapasbar, genieten als rode draad

Vroeger was alles beter. Een veelgemaakte opmerking waarover eindeloos gediscussieerd kan worden. Waarover we het wel unaniem eens zijn is: vroeger was alles anders. Zo gaat ook aan het Ristorante Pronto Tapas van vandaag een rijke geschiedenis vooraf. In 1970 werden de ovens voor de eerste keer aangestoken in de Mechelsestraat. In die tijd mocht Pizzeria Pronto zich met trots de meest gekende pizzeria van Leuven noemen. 13 jaar later vulde de Muntstraat zich voor het eerst met de geur van verse pizza, nog steeds naar het authentieke Italiaanse recept. Een tiental jaar later, niet zo lang na hun ontmoeting, beslissen Toni en Camino samen Pizzeria Pronto over te nemen. Met veel liefde en zorgzaamheid ontvangen ze door de jaren heen tienduizenden studenten, professoren, toeristen en Leuvenaars. Maar ook andere groten der aarde (uitgezonderd Dries Mertens) kwamen door de jaren heen graag bij de Pronto over de vloer. Zo mocht het restaurant vaak het decor zijn voor etentjes van de laatste vijf rectoren van de Leuvense universiteit. Toen het koppel in 2015 de deur van Muntstraat 14 achter zich sloot, ontstond meteen al de wens voor een nieuwe uitdaging. Deze wens kreeg vorm in Ristorante Pronto Tapas, waar ze sinds 2017 de beste gerechten van hun thuislanden serveren. Spaans en Italiaans. Tapas, pizza en pasta. Niet enkel geserveerd met brood, maar ook met een immense portie liefde.

Hoewel Toni door de jaren heen zijn hemd tot boven leerde knopen, verloor hij nooit zijn Italiaanse flair. En ook Camino straalt nog steeds Zuiderse warmte uit. Het terras staat, de tafels zijn gedekt. Klaar voor een nieuwe shift bij Ristorante Pronto tapas in de Munstraat 20, hopelijk bent u er ook bij!

Bekijk onze openingsuren of maak een reservatie

Wij zijn sociaal, volg ons: